Joustava yritys liikkuvalla kalustolla

Mursketta tehdään nykyisin entistä enemmän kalliosta, ja sora on jäänyt samalla selvästi vähemmälle. Nyt rakennetaan lisääntyvässä määrin myös sellaisille tonteille, joilta joudutaan louhimaan kalliota pois. Osa murskataan käytettäväksi paikan päällä ja osa kuljetetaan muualle. – Murskeen menekki tulee kasvamaan hitaasti, mutta varmasti, ennakoi toimitusjohtaja Lauri Mertsalmi.

Hämeen Moreenijaloste tekee liikkuvalla kalustolla murskaustöitä pääosin Etelä-Suomessa. Valikoimassa ovat kiviainekset kaikkiin tarpeisiin. Viime vuosien vilkas rakentaminen on pitänyt koneet ja tekijät kiireisinä.

Yrityksen kilpailuvalttina Mertsalmi pitää joustavaa palvelua. Tilanteen niin vaatiessa lähdetään nopeasti liikkeelle. Pieni yritys pystyy toimimaan notkeammin kuin suuri, jolla monesti on tuotanto sidottu pitkälti etukäteen. Tarpeet ovat erilaisia, ja myös laatuvaatimukset ovat tulleet entistä tarkemmiksi. Asiakkaina on rakennusliikkeitä, kuntia ja yksityisiä kiviainestoimittajia.

Murskaustöissä on vakituisesti 5–6 miestä ja yrityksen henkilöstön kokonaismäärä on kahdeksan. Murskauskoneita ajetaan kahdessa vuorossa. Vuoden tuotanto on noin 900 000 tonnia. Määrä on ollut kasvamaan päin, kun koneita on suurennettu.

– Työvälineet kehittyvät koko ajan. Uusilla malleilla työ käy joutuisammin ja pystymme vastaamaan muuttuviin tarpeisiin paremmin. Ajatuksena on valmistaa paras mahdollinen tuote kustannustehokkaasti kussakin työkohteessa. Koneiden uusiminen on aina kallis investointi. Juoksevia kustannuksia on taas nostanut polttoöljyn kallistuminen. Polttoainetta kuluu päivässä noin 3 000 litraa, Mertsalmi laskee.

Yritys on aloittanut toimintansa 1990-luvun alussa. Hämeen Moreenijaloste Oy on perustettu maaliskuussa 1993. Lauri Mertsalmi on kuitenkin ollut alalla jo nuoresta asti, sillä hänen isänsä teki samoja töitä.

Yrityksen osaamisen ja tekemisen laadusta kertoo RALA-pätevyys.

Katso kuvia yrityksen alkuajoilta.

Jaa